Hyenismus reportérů a redaktorů tn.cz a Novy

7. 01. 2013 22:13:30
Dnes opět nastal den, kdy se zpravodajové skupiny Nova group vyznamenali. 16-ti minutový blok zpráv o smrti jedné z osobností naší země by byl zcela jistě v pořádku, nicméně dělání ze smrti Paní Jiřiny Jiráskové doslova atrakci, je naprostý a nechutný způsob, kterého se bohužel naše televizní jednička nebojí.

Již delší dobu chovám averzi k celé stanici TV Nova. Moje naštvání směřuje nejen k jejím pořadům, které ve většině nejsou vůbec kvalitní, ale slouží jen k nahnání sledovanosti, tím pádem většímu počtu reklam a velkému zisku pro televizi, což musím uznat, že se Nově daří nadmíru dobře, ale obzvláště Televizní noviny (včetně jejich sportovní sekce) a i spřátelenému webu tn.cz. Dnes opět nastal okamžik, kdy jsem se musel pozastavit a jen těžko jsem chápal, co všechno daná společnost dokáže vyprodukovat, jen aby měla vysokou sledovanost, potažmo čtenost a tím pádem zisk.

Jak jistě víte, dnes došlo k úmrtí české herecké hvězdy Jiřiny Jiráskové. Seriozní web, za který iDnes.cz považuji, i již poměrně zbulvarizované Novinky.cz a Centrum.cz přinesly na české poměry velmi vhodné a situaci přiměřené informace o hereččině životě i smrti. Poté člověk navštíví stránky Novy a pokud má alespoň něco v hlavě, nebo má trochu citu, nestačí se divit. Stránkám tn.cz dominuje obří černobílá fotografie paní Jiřiny, nad níž ční ohromný nápis psaný velkými písmeny VÍME PRVNÍ!!! Jiřina Jirásková zemřela! SEBEVRAŽDA??, což mi nejenže příjde naprosto nevhodné a nemorální, ale navíc i urážlivé a vůči všem pozůstalým i naprosto skandální. Teprve v článku se totiž dozvíme, že herečka o sebevraždě mluvila někdy před Vánoci, ale nyní zemřela pravděpodobně na selhání srdce, což potvrdil na místě i lékař. Titulek je tak zcela zcestný a slouží pouze k nahnání čtenářů, kteří vycítí závan skandality.

Už jen klišé českých bulvárních článků - označení: "Víme první!!!" s milionem vykřičníků za nápisem odkazuje k něčemu mimořádnému, nicméně v případě různých úmrtí mi přijde toto označení za více než neetické. Noviny se snaží vyvolat jakoby celosvětový skandál, který způsobila např. smrt lady Diany.

V pozdějším odpoledni se poté objevil - opět na tn.cz - článek, který obsahoval fotografii "rakve" naší herečky. Označení rakev je v uvozovkách, protože na fotografii to vypadá, jako kdyby, s prominutím, nesli mrtvé tělo člověka zabalené v papírové krabici obalené fólií. To vše opět slouží pouze k nalákání na rozkliknutí článku, kde opět (stejně jako v ostatním článcích o této nešťastné události) naleznete několik reklam, některé vyzývající k užití prášků na klouby, abyste se dožili vysokého věku. Vzhledem k situaci, to už je doopravdy nevkus nejvyššího stupně. Nicméně zpět k fotografii rakve, která, jak se ukáže uvnitř článku, je úplně normální. Z popisu fotek v textu nám teprve později dojde, že se jedná o ilustrační obrázek. Samotné články a texty jsou nesmírně bulvarizované, o vyjádření jsou žádáni "experti" typu soused, se kterým se herečka bavila desetkrát v životě apod. Nechápu morální kredity redaktorů, kteří dokáží psát takovéto články a obzvláště titulky. Jak by řekl pan Kalousek: "Je mi z nich ouzko."

Tušil jsem, že i samotné Televizní noviny udělají ze smrti paní Jiráskové senzaci a dle ohlasů na facebooku jsem se nemýlil. I když jsem samotné TN neviděl, tudíž je i zde nebudu podrobněji hodnotit, z několika naštvaných příspěvků na facebooku je patrné, že TN věnovaly smrti herečky celou polovinu stopáže - víc, než dostal Barack Obama při návštěvě Prahy a že z celé smrti udělaly nedůstojný cirkus, který si paní Jiřina zcela jistě nezasloužila. Národní umělkyně si zaslouží úctu, nikoliv to, aby z ní televize dělala atrakci pro vyšší sledovanost. Informativní hodnota Televizních novin na Nově je dlouhodobě mizerná, doslova žádná. Jedná se prakticky o Blesk, Aha a Rytmus života v televizním provedení. Bohužel nechápu ty dva miliony lidí denně, kteří usedají k televizi a koukají na tyto "zprávy". Samozřejmě si dovedu představit, že Nova měla minimálně 5 reportérů na různých místech, kde Jiřina Jirásková v průběhu života byla, a že nekonečné rozhovory s "experty" podkreslovala úžasná a dojemná hudba, která dodala zprávám ten pravý "šmrnc".

Autor: Petr Vaněk | pondělí 7.1.2013 22:13 | karma článku: 40.58 | přečteno: 53974x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 7.73 | Přečteno: 79 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 8.44 | Přečteno: 220 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.97 | Přečteno: 134 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 345 | Diskuse
Počet článků 17 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4440
Student vysoké školy UK, Fakulty sociálních věd - znechucený politickou situací, nadšený fanoušek filmu a sportu, troufalý optimista. Twitter: @petan416 (https://twitter.com/petan416)

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...