Petr Vaněk

Otevřený dopis panu prezidentu Václavu Klausovi

8. 01. 2013 21:11:00
Otevřený dopis panu prezidentovi, který mu byl zaslán po jeho reakci na kritiku jím vyhlášené amnestie.

Pane prezidente,
omluvte mě, že začínám poněkud silnými slovy, ale i blbec pozná, když je něco špatně. Když nyní statisíce lidí, ne-li miliony poznaly (ať už díky médiím, či nikoliv), že to, co jste provedl, není věc zcela záslužná a vhodná, nemyslím si, že jsme my ti blbí. Máte pravdu, média mají svou určitou roli, ve které zcela jistě najdeme i schopnost dovádět lidi k určitým masovým názorům, nicméně myslím, že toto není zcela ten případ. Pokud někdo pustí na svobodu vězně, korupčníky a jiná individua, nesvědčí to o ovládání médii, že Vás lidé považují za nepříčetného strůjce, ale o tom, že lidé už mají Vašich gest dost. Vaše hodnoty, kterými se hájíte a které dle Vás vnášíte do politiky už 20 let jsou evidentně pouze Vašimi a naprostá většina lidí s nimi nesouhlasí. Jste to možná Vy, kdo chce žít svůj život, narozdíl od nás, v kontaktu s trestanci. Pardon, zapomněl jsem, že Vy se s nimi potkáte pouze a jen stěží.
Vaše ješitnost, kdy se urážíte, a za žádných okolností nejste schopen uznat, že jste se - možná jen náhodou - mohl mýlit, je zcela nepochopitelná. Není snad toto Vaše práce při jedné z mála pravomocí, kterou ještě máte, abyste si důkladně zkontroloval znění svého "rozkazu" a zkonzultoval, či alespon promyslel budoucí možné následky? Máte spoustu služebnictva - poradce, tajemníky... ti všichni Vás pouze vychvalují a zastávají se Vás. To vážně mají tolik pracovních poovinností, že Vám nemohli poradit, když už se nazývají poradci a bystře se vyjadřují ke všem problémům naší země?
Pro upřesnění: s amnestií souhlasím, obzvláště k tomuto dni, který nabízí jedno nádherné výročí, ale nešlo se zamyslet nad důsledky a provést amnestii tak, jako například na Slovensku? Na Slovensku, kde vyjmuli z amnestie korupční kauzy, násilné trestné činy a kde nezrušili žádná trestní stíhání?
Nechápu Vaši udivenost, když mezi deset milionů slušných občanů vypustíte třetinu vězňů v naší zemi. Když de facto z minuty na minutu odsoudíte nevinné, kteří přišli o své peníze a majetky a Vy jim je bez možnosti náhrady vezmete. Odvoláváte se sice na pomalost soudů, ale co jste udělal pro jejich zrychlení? To, že vypustíte vězně, soudy neurychlí, ba naopak jen znova ještě více zahltí a problém přeplněných věznic Vám také nezmizí. Většina se jich tam stejně vrátí.
Obdivuji Vás, že i poté, co se do týdne od udělení amnestie vyskytly desítky případů, kdy se "bývalí" vězni dopustili okamžitě nových trestních činů, včetně takových jako je například krádež, znásilnění mladistvé, ale i vražda, nemáte o svém rozhodnutí pochybnosti a snažíte se pohanit média, které jen přinášejí pravdivé zprávy o tom, co jste způsobil. Pouhý týden stačil k tomu, aby se spustila lavina nových trestních činů, a sám si můžete domyslet, že toto číslo s přibývajícím časem znovu poroste. A přesto se stále odmítáte pozastavit nad tím, že i tak velevážený pán mohl udělat jednou chybu. Normální člověk by se nad tím alespoň zamyslel. A co Vy?
Autor: Petr Vaněk | karma: 32.70 | přečteno: 1472 ×
Poslední články autora