Petr Vaněk

Islamizace Evropy - Větší hrozba, než myslíme

8. 01. 2015 8:08:27
Jak je již poznat z titulku, včerejší tragická událost mi nedala, abych na celý tento problém nezareagoval. Zamyšlení se nad včerejší tragédií v Paříži a pozastavení se nad postupem islamizace a argumentace k jeho obhajobě, nebo omezení.

Pochopit mentalitu muslimů a obzvláště radikálních islamistů zřejmě nikdy nedokážu, to musím zdůraznit předem. Proto se můžu pouze domnívat a usuzovat z určitých vyjádření, co je cílem tohoto náboženského uskupení a obzvláště jeho krajních příznivců.

Vztahy mezi islámem a dalšími náboženstvími nikdy nebyly v nejlepším pořádku. Ať už šlo o větší spory s hinduisty, buddhisty, křesťany, nebo o spory menší s minoritními směry víry, vždy šlo - bohužel - o život. Někdy o stovky životů, někdy o tisíce, někdy o miliony.

Včerejší akce ve francouzské redakci satirického deníku je - jak už mnozí řekli, velikou ranou pro svobodu slova - nyní bude mít každý novinář při zmínce islámu podvědomě alespoň malou špetku obavy z toho, že by se mu mohlo stát něco podobného. Tím jsem si skoro jistý.

Včerejší teroristický útok, jak tuto událost označil prezident Francie, je odsouzeníhodná a doufám, že všichni viníci budou tvrdě potrestáni. Spousta z nás má nyní tendenci generalizovat. A já se tomu nedivím. Vzhledem k tomu, co se v posledních měsících dozvídáme z médií, ať to jsou útoky Islámského státu a jimi páchaná zvěrstva, ať jde o útoky v restauraci v Sydney nebo ať jde již o tolikrát zmíněný včerejšek. Pro mnoho lidí nyní islám znamená něco zlého, nebezpečného a špatného. A opět opakuji - nedivím se tomu.

Na druhou stranu je potřeba se podívat na tento problém i z druhé strany zastánců islámu. Islámský stát odsuzuje valná většina samostatných organizací islámu, např. i vedení "českých muslimů". Také je zcela jistě pravda, že většina muslimů nikdy netoužila po žádných bojích a chce žít v klidu a míru. Třetím, zcela průkazným názorem, je zcela jistě i náhled do křesťanské minulosti, kdy byly pořádány Křížové výpravy, přívrženci jiných náboženství či neznabozi byli pronásledováni a zabíjeni. Tento několik století se táhnoucí problém si křesťané nikdy neodpářou, ale přesto přese všechno se nyní stavím vůči těmto obhájcům islámu do opozice - a hned vysvětlím proč.

Z mého pohledu svět ušel ohromnou cestu od dob, kdy by museli být všichni, kteří nevěří v to, v co já, pronásledováni a zabiti. Žijeme v moderní době 21. století, svět je propojenější víc než kdy jindy, vzájemný respekt a tolerance v této technologicky vyspělé době roste... ale přesto se dějí zvěrstva, která nejdou rozumně pochopit. A právě v tom, co jsem nyní popsal, vidím největší problém. Islám se do Evropy nehodí.

V Evropě panuje demokracie. Všechny země a jejich občané za ni někdy více, někdy méně, ale přesto velice tvrdě museli bojovat. Panuje zde tedy svoboda slova, svoboda projevu, svoboda lásky, svoboda vyznání. V souvislosti s tím musí panovat i velká tolerance. A z mého vlastního okolí jsem svědkem toho, že muslimové - alespoň ne všichni, toho nejsou schopni. Pokud se někdo vydá zabít, či dokonce zmasakrovat jiného člověka pouze kvůli karikatuře, je to velký zločin. Pokud se ale někdo vydá zmasakrovat celou velkou skupinu lidí a je mu jedno, kolik osob při tom zahyne, to je neuvěřitelná katastrofa. Novináři karikatují těžko představitelnou škálu osob... od Hitlera přes Stalina, Einsteina, Darwina, Ježíše, Obamu,... všichni byli nespočetněkrát karikaturováni, či zesměšněni, a to v těch samých novinách v tomto století. A zabíjel snad někdo z nich kvůli tomu? Nebo jeho následovníci?

Islám se svojí mentalitou do Evropy nehodí. Muslimové dle mě totiž nedokážou pochopit náturu místních lidí, nedokážou tolerovat naši vlastní kulturu a neustále se nás budou snažit přesvědčovat o tom, že ta jejich je jiná, lepší. Jde jen o to, do kdy to bude mírovou cestou. Muslim se nikdy nestane plnohodnotným Evropanem, muslim zůstane muslimem, arab arabem, Evropan Evropanem. Soužití těchto dvou naprosto odlišných světů je v mých očích naprosto nemožné a evidentně dle mnohých důkazů nefunguje, jak si můžeme přečíst téměř denně v médiích. Tolerance a přizpůsobivost není vlastní pro islámské náboženství.

Jak jsem již ale napsal, v Evropě panuje svoboda a existuje mnoho lidí, organizací a velkých světových představitelů, kteří bojují za islámská práva v Evropě a snaží se o plnou integraci přistěhovalých muslimů. Mnohdy bohužel zcela nepovedenou integraci. Je pro mě velice těžko představitelné, že tu existuje velice reálná možnost útoku (nejen) střelnou zbraní vůči komukoliv, kdo se znelíbí svou vírou tomu druhému. Zde v Evropě jsme vychováváni a vedeni k tomu řešit spory ústně, dohodou a ne zbraněmi. Obávám se ale, že na východě od nás tomu je trochu jinak.

Hrozba rozvrácení moderní civilizace radikálním islámem je bohužel stále větší a větší a zdá se mi, že je celá tato skutečnost upozaďována a že jí není věnována dostatečná pozornost. Včerejší akce nebyla pouhým výkřikem do tmy, bylo to jen varování toho, co vše se může stát nám. Zatím jsme zasaženi pouze vzdáleným emočním zážitkem, nenechme se ale zasáhnout fyzicky. Problém radikální islamizace v Evropě je třeba řešit, a to co nejdřív. Dřív, než budeme muset mlčet.

JeSuisCharlie

CharlieHebdo

RIP

Autor: Petr Vaněk | karma: 19.00 | přečteno: 1202 ×
Poslední články autora