Petr Vaněk

Martina Sáblíková žaluje Českou televizi!

11. 03. 2015 14:05:00
Známá česká rychlobruslařka se rozhodla zažalovat českou veřejnoprávní televizi v souvislosti s neodvysíláním jejího závodu živě z MS ve víceboji. Sáblíková se tak připojila k masivní kritice ČT, kterou také nedávno prezentoval senátor Jan Veleba, který již představil svou novelu zákona o vysílání ČT.

Sáblíková kritizuje ČT, že místo jejího závodu na MS ve víceboji, kde bojovala o zlatou medaili, se ČT rozhodla vysílat MS v biatlonu na programu ČT Sport a tenisový zápas Davis Cupu na ČT2. Závod Sáblíkové pak zařadila Česká televize až ze záznamu po skončení fotbalového zápasu Liberec - Teplice. Je ovšem nutné dodat, že přímý přenos byl k dispozici pro diváky na internetových stránkách ČT. To ovšem Sáblíkové nestačí.

"Co jiného, než můj závod o zlato by měla ČT vysílat. Česká televize je veřejnoprávní televize a nezdá se mi, že
v poslední době dostává svým závazkům vůči veřejnosti," zlobí se naše rychlobruslařka, která zvažuje
i stížnost k Radě ČT. Tuto skutečnost si ještě ale bude muset promyslet, protože dle jejího trenéra Petra Nováka "rada ČT nepracuje tak, jak má a veškeré stížnosti od sebe pouze odpinkává. K správnímu řízení dojde jen u mizivého procenta případů".

K celé situaci se samozřejmě vyjádřila i mluvčí ČT Alžběta Plívová. "Je pravda, že předchozí závody Martiny Sáblíkové jsme vysílali živě, nicméně tentokrát jsme dali přednost jiným akcím. Závod byl vysílán živě prostřednictvím internetu a poté ze záznamu na ČT sport." Na otázku, proč konkrétně nevysílala ČT závod živě na svých obrazovkách, Plívová odpověděla: "Sáblíková ve svém závodě nepředvedla žádné nové důležité věci. Obsahem jejího vystoupení bylo pouze opakování se úspěšných závodů z minulých let, které jsme živě samozřejmě vysílali. Zisk dalšího zlata byl pro nás již poměrně nudným koloritem, proto jsme se rozhodli dát přednost biatlonu a tenisu," sdělila mluvčí.

Sáblíková také podpořila návrh senátora Veleby na zbavení povinnosti platit koncesionářské poplatky České televizi. "Myslím, že jistě uznáte, že Davis Cup nebo biatlon nejsou vhodné pořady pro veřejnoprávní TV. Pořad s rasistickým podtextem, kde se střílí do černých terčů, na ČT prostě nepatří
a jistě uznáte, že na toto já peníze dávat nemusím. Toto se mi nelíbí." pokračuje ve své stížnosti rychlobruslařka. "Já mám ze svého týmu a okolí mnoho podnětů, že tyto pořady nejsou pro ČT vhodné
a že se nelíbí. A když je tam prostě nechci, tak je taky nemusim platit," dodává Sáblíková.

VIDEO S ROZHOVOREM SENÁTORA VELEBY ZDE

Na otázku komu se tedy budou platit koncesionářské poplatky, pokud budou odebrány ČT, má Sáblíková již připravenou odpověď: "Lidé samozřejmě poplatky platit nepřestanou, pouze budou pouze použity k jinému účelu. Dovedu si představit, že by poplatky z následujících let směřovaly na účet, ze kterého by pak byla zafinancována veřejnoprávní rychlobruslařská hala pro všechny občany ČR. Zlato z domácího MS ve víceboji by pak snad Česká televize živě vysílala," uzavírá téma několikanásobná světová rekordmanka.

Autor: Petr Vaněk | karma: 35.17 | přečteno: 6684 ×
Poslední články autora