Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prezidentští kandidáti - spíše noční můra, než jednoduchá volba

Už víte koho budete za pár dní volit do křesla, ke kterému my, Češi, vzhlížíme jako k něčemu posvátnému, ba až mytickému? Už víte, kdo by nám podle Vás měl příštích 5 let vládnout? Já ne. V tomto článku lze najít jen krátké zamšlení nad jednotlivými kandidáty, jejich pro a proti. Třeba to někomu pomůže, já zatím na rozuzlení čekám.

Celkem jedenáct vážných kandidátů přinesla historicky první přímá volba třetího prezidenta naší země. Do prvního kola z takzvané kvalifikace neprošli dva kandidáti - Tomio Okamura a Vladimír Dlouhý. Pro někoho možná škoda, pro někoho ne, inu vše je věc názoru, ale já bych se rád krátce věnoval každému ze zbylých devíti kandidátů, mezi kterými se rozhodne o naší příští hlavě státu. 


MUDr. Zuzana Roithová, MBA: volební číslo 1
U paní Roithové musím na začátku říct, že dle volební kalkulačky (kde si můžete porovnat Vaše názory s názory jednotlivých kandidátů, odkaz zde) se nejvíce shoduji právě s ní, a to z celých 40%. Pro mě, jakožto studenta vysoké školy, je důležitý názor na školné na vysokých školách. Oba máme názor negativní, a protože i v ostatních názorech jsme si podobní, vypadá tato kandidátka celkem slibně. Za celou dobu v politice neměla žádný skandál, má akademické tituly, ale v negativech musíme přiznat, že za prvé - do této doby o ní nebylo téměř vůbec slyšet, a za druhé - její šance na postup do druhého kola jsou minimální.
 

Ing. Jan Fischer, CSc.: 2
Pan Fisher na mě velmi kladně působil v době úřednické vlády, kdy se jako dočasný premiér vyhnul různým trapasům a korupčním skandálům, nicméně jako prezidenta si ho představit nedokážu. Jsem radikálně proti komunistům, a tak si nedovedu představit situaci, že by nám jeden takový vládnul. Je pravda, že se od doby svého působení ve straně snaží od KSČM distancovat, nežádá si o její podporu, nicméně člen KSČ byl z prospěchářských důvodů a mou důvěru tento člověk, jako prezident, rozhodně nemá. Bohužel mi není zcela sympatický i jeho způsob vyjadřování - přílišná gestikulace, nepřiměřené zvyšování hlasu, problematické slovní vyjadřování. Jako klad bych u pana Fishera uvedl, že není (v současné době) spojen s žádnou politickou stranou.
 

Ing. Jana Bobošíková: 3
Paní Bobošíková je pro mě zcela nepřijatelnou kandidátkou. Ať už byly její důvody jakékoliv (odečítání hlasů panu Švejnarovi, vlastní prospěch, atd.), kandidovala již dříve za komunisty, a to je pro mě nepřekonatelná bariéra. V rozhovorech sice mluví upřímně, rozumně a se zájmem, nicméně její způsob: kam vítr, tam plášť je pro mě až směšný. Nevěřil bych jí, že se zvládne starat o stát, připadá mi lehce ovlivnitelná a prospěchářská. Také se mi nelíbí její sympatizace s Václavem Klausem, k němuž také nechovám zcela pozitivní vztah.
 

Taťana Fischerová: 4
Možná pro mě bohužel paní Fisherovou téměř neznám, nejsem podrobně informován o jejích programu a celkově se mi zdá, jakoby za ni mluvili jiní lidé a ona sama ani prezidentkou být nechce. V televizních debatách je nevýrazná, nevýrazná je i při osobním setkání na mítinku. Nejsem přesvědčen o tom, že by zvládla vládnout státu pevnou rukou. Šance na úspěch jsou pro ni bohužel též velmi malé.
 

MUDr. Přemysl Sobotka: 5
Pan Sobotka je velmi sympatický kandidát, se kterým se shoduji v mnoha názorech, bohužel pro mne v tom nejdůležitějším (školné na VŠ) ne. Nicméně i to by se dalo překousnout, ale vidím zde i další problém. Jeho celá kariéra je spjata s ODS, kvůli čemu mu bohužel nemohu dát hlas ani já, ani (dle mého názoru) spousta jiných občanů. Hrozba toho, že při vládě ODS by prezident schválil vše, co by si daná strana vymyslela je pro mě velká. Je to škoda, protože nebýt jeho členství v politické straně - navíc tak silné, že téměř vždy je schopna dosáhnout koalice, měl bych kandidáta, kterému bych se nebál vhodit svůj hlas. Ať už pro jeho názory, jeho minulosti - i minulost jeho otce a jeho patriotství, kterého si nesmírně cením.
 
Ing. Miloš Zeman: 6
Pan Zeman je pro mě nejmenší zlo v případě, že se plně neztotožním s jedním kandidátem. Nicméně nejmenší zlo není příliš vhodné při volbě prezidenta ČR. Jedná se o velmi zkušeného politika, kterému věřím, nicméně je pro mě nepřípustné, že si řekl o podporu komunistům a byl by schopen jmenovat komunistického předsedu vlády. Navíc - i když krátce - byl členem KSČ, a právě tato skutečnost je pro mě velmi důležitá. Existuje reálná možnost, že do druhého kola se probojují dva bývalí členové KSČ (z nichž jeden vstoupil do strany z přesvědčení, ale současně si řekl o podporu v prezidentské volbě, druhý vstoupil do strany z vlastních prospěchářškých důvodů), což spolu s výsledky posledních krajských voleb, kdy téměř vyhrála KSČM, považuji za skandální. 
 
Prof. JUDr. Vladimír Franz: 7
 
Pan Franz je jistým oživením volby prezidenta. Má sice moudré názory a dokáže si za nimi stát. Nicméně jeho šance na prezidenta dřímají v tzv. facebookové komunitě. Pro starší lidi je pan Franz naprosto nepřípustný, minimálně z hlediská vizáže, naopak pro mladou - svým způsobem rebelující komunitu - je pan Franz hrdina, za kterým by šli. Bude tedy záležet na účasti, tzv. facebookových dětí u voleb. Čím vyšší bude jejich účast, tím vyšší bude šance na úspěch, nicméně i když jsem pana Franze podpořil ve sbírání 50 000 podpisů, nejsem si zcela jist, že chci, aby byl náš příští prezident.
 

Jiří Dienstbier: 8
Pan Dienstbier je levicový kandidát, který se chlubí tím, že v roce 1989 bojoval na Národní třídě v čele studentů proti režimu, nicméně poté si klidně jde požádat o podporu komunisty. Tímto krokem mě naprosto odradil od možnosti jeho volby. Sice se jedná o člověka chytrého, rozumného s vlastními pevnými názory, které možná i zdědil po svém otci, nicméně jak jsem již řekl, chodit ke komunistům pro podporu je, pro můj názor, naprosto zásadní omyl.
 

Karel Schwarzenberg: 9
Kníže, který má s politikou neskutečně velké zkušenosti a i v zahraničí je poměrně váženým člověkem. To by byl zcela jistě vhodný kandidát na prezidenta. Bohužel jsou zde dvě ale. To první je opět moje osobní neshoda se zavedením školného na VŠ. Tím druhým je jeho spjatost s politickou stranou. Na internetu se šíří poměrně masivní kampaň za tohoto kandidáta, který má pravděpodobně největší šanci dostat se do druhého kola z politicky volených kandidátů, aby lidé odpustili od hlasování svých kandidátů s malou šancí a obětovali svůj hlas pro Karla Schwarzenberga. V části s touto iniciativou souhlasím, co si budeme nalhávat, šance ostatních kandidátů krom pánů Fishera a Zemana na postup do druhého kola jsou malé, nicméně jedná se o svobodnou volbu občanů a každý má právo volit si svého zástupce. 
 
Tímto jsem chtěl "projet" můj osobní názor na jednotlivé kandidáty, znovu opakuji, jedná se o můj názor, moji postupnou dedukci, jak jsem postupoval při svém rozhodování o své volbě. Přiznám se, že zatím 100% rozhodnutý nejsem, proto pokud máte svůj tip, či radu nebo nějakou informaci k výše zmíněných kandidátům, rád si jí přečtu v diskusi. Každopádně ačkoliv je tato volba první v naší historii, je velmi důležitá a doufám, že se "setkáme" u volební urny, protože samotný akt volení je někdy důležitější, než to, koho volíme.

Autor: Petr Vaněk | úterý 8.1.2013 8:05 | karma článku: 11,07 | přečteno: 975x
  • Další články autora

Petr Vaněk

Martina Sáblíková žaluje Českou televizi!

Známá česká rychlobruslařka se rozhodla zažalovat českou veřejnoprávní televizi v souvislosti s neodvysíláním jejího závodu živě z MS ve víceboji. Sáblíková se tak připojila k masivní kritice ČT, kterou také nedávno prezentoval senátor Jan Veleba, který již představil svou novelu zákona o vysílání ČT.

11.3.2015 v 14:05 | Karma: 35,17 | Přečteno: 6685x | Diskuse| Politika

Petr Vaněk

Islamizace Evropy - Větší hrozba, než myslíme

Jak je již poznat z titulku, včerejší tragická událost mi nedala, abych na celý tento problém nezareagoval. Zamyšlení se nad včerejší tragédií v Paříži a pozastavení se nad postupem islamizace a argumentace k jeho obhajobě, nebo omezení.

8.1.2015 v 8:08 | Karma: 19,21 | Přečteno: 1202x | Diskuse| Společnost

Petr Vaněk

Šádek vs. média

V dopoledních hodinách byl odvolán od týmu FC Viktoria Plzeň její kouč Dušan Uhrin mladší. Na tom ostatně není nic divného.. týmu se nedařilo, herní projev nebyl nejlepší a u českých týmů je výměna trenéra velmi častým jevem. Média ovšem narážejí na dřívější prohlášení šéfa Plzně, který řekl, že trenér Uhrin má jeho důvěru a o odvolání ani nechce slyšet. A zde začíná onen problém...

11.8.2014 v 20:51 | Karma: 11,45 | Přečteno: 583x | Diskuse| Sport

Petr Vaněk

České El Clásico - zápas se světovými parametry

V ČR byl včera viděn zápas, který byl z mého pohledu historickým. Atmosférou, očekáváním, zájmem médií, tvrdými prohlášeními hráčů, vyhroceností fanoušků, soubojem o titul a mnoha dalšími faktory... díky nim jsme mohli zažít zápas na úrovni regulérního El Clásica.

10.3.2014 v 16:33 | Karma: 9,63 | Přečteno: 805x | Diskuse| Sport

Petr Vaněk

Sametová spravedlnost

Velký pohlavár vystoupil v garáži ze svého auta, došel k výtahu a zmáčkl číslo 14. Právě čtrnácté patro je celé jeho. Má tam svoji kancelář, recepci, několik místností určených pro zábavu a relaxaci a také soukromý bazén. KLINK. Výtah prapodivně zazvonil a dveře se otevřely. Přes skleněné dveře uviděl ve své kanceláři sedět muže. Muž seděl na křesle pro hosty, takže mu neviděl do tváře. Jediné co viděl, že muž byl v obleku. Svým pohledem zkontroloval recepci, kde ale nikdo nebyl. Zřejmě si zašla na oběd a tohohle mi sem ještě pustila, pomyslel jsem si. Že by nějaký klient?" Po chvilce váhání se rozhoupal a vešel do své kanceláře. Nevěděl, že už po svých nevyjde.

16.2.2014 v 12:28 | Karma: 16,63 | Přečteno: 1653x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4447x
Student vysoké školy UK, Fakulty sociálních věd - znechucený politickou situací, nadšený fanoušek filmu a sportu, troufalý optimista.

Twitter: @petan416 (https://twitter.com/petan416)

Seznam rubrik