Petr Vaněk

Václav Klaus oznámil kandidaturu na papeže!

11. 02. 2013 20:03:52
Prezident Václav Klaus oznámil na své večerní tiskové konferenci, že se bude ucházet o uvolněné místo papeže římskokatolické církve! Benedikt XVI., jenž uvolní pozici k 28.2.2013, se ke kandidatuře českého státníka prozatím nevyjádřil. Do Vatikánu již byli vysláni Klausovi věrozvěsti pánové Jakl a Hájek, s jejichž pomocí ve své nové funkci Václav Klaus počítá.

Tento nikým netušený plán, který měl za cíl dovést již brzy bývalého prezidenta ČR na křeslo nejvyšší, započal již v roce 2009, kdy Benedikt XVI. přicestoval do České republiky v důsledku výročí a státního svátku 28.9. Papež se tehdy setkal na tajné schůzce se znovuzvoleným prezidentem Klausem, se kterým již tehdy probíral svou možnost rezignace, což ostatně potvrdil o pár měsíců později, když se zmínil v rozhovoru o situaci, kdy by měl papež rezignovat na svůj úřad, pokud toho již nebude fyzicky či psychicky schopen.

Již v roce 2009 tedy začaly přípravy plánu, který se má naplnit za necelý měsíc. Benedikt XVI. ovšem připravil Klausovi nepříjemné překvapení, když se rozhodl rezignovat o celý měsíc dříve, než bylo plánováno. Klausův mandát totiž skončí oficiálně až 7.3.2013, jenže rezignace papeže je plánována o více než týden dopředu. Klausovi vyslanci ve Vatikánu byli v dnešních hodinách posilněni o dva členy prezidentova kabinetu (Jakl, Hájek), kteří se okamžitě chopili orodování za šanci účastnit se konkláve, získat možnost volit a prosadit, aby mohl být jako kandidát brán v potaz též prezident ČR.

Dle prvních informací byli vysocí funkcionáři Vatikánu českými pracovníky překvapeni, nicméně jsou ochotni vyslechnout jejich prosby. Dle samotného oficiálního vyjádření počítá Klaus s Hájkem na místo svého řidiče, pro Jakla má údajně připravenou novou funkci řitiče. V těchto dvou funkcích by se ovšem měli oba dva vzájemně střídat po 33 dnech. Klaus dále uvedl, že z místa vedoucího celé římskokatolické církve bude mít větší možnosti a větší sílu bojovat s EU jako celkem. Také se chystá bojovat na poli schválení restitucí, což mnohé překvapilo, protože ještě jako prezident nechal zákon o restitucích projít. Naopak nyní se vyjádřil ve smyslu, že restituce nebude vyžadovat.

Poslední část Klausova vyjádření směřovala k novým reformám, které chce zavést či obnovit v minulosti na církevní půdě. Klaus již podnikl první kroky na znovuzavedení desátků a odpustek, naopak prý bude požadovat zastavení homosexualismu, který obtěžuje nejen jeho samotného, ale i jeho ovečky. Na otázku jestli tím pádem "zastaví" i sám sebe nereagoval, jenom se lehce pousmál. Další informace údajně podá v předvečer Benediktovy rezignace.Jana Bobošíková rozmýšlí kandidaturu na papeže

O papežský úřad se neucházel pouze Václav Klaus. Velkými favority jsou nigerijský a ghanský kardinál, nicméně kandidaturu chvíli zvažovala i Jana Bobošíková - věčně neúspěšná politička kandidující na všechny pozice všech institucí. Ihned po zveřejnění papežova odstoupení se vyjádřila ve smyslu, že by nebyla proti. Okamžitě na její podporu začaly vznikat skupiny na facebooku (viz obrázek). Když však zjistila, že se rozhodl kandidovat i Klaus, svou kandidaturu stáhla. "Je to pro mě přílišná konkurence, proti které nemám mnoho šancí uspět. Proto jsem se rozhodla Václava Klause podpořit", sdělila exkluzivně našemu blogu.

Tomio Okamura se brzy odpoledne prostřednictvím tiskové zprávy vyjádřil, že se k tomuto tématu více vyjádří ve svém pravidelném videoblogu, pravděpodobně někde z území Vatikánu, kde také usilovně přemýšlí nad aktuálními problémy, které nás trápí zde v ČR.

Dle posledních informací se kandidát na papeže Václav Klaus rozhodl v případě svého zvolení používat jméno Ješita I. Nejvyšší.

Autor: Petr Vaněk | karma: 27.96 | přečteno: 1549 ×
Poslední články autora