Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

45 let - nenechme historii opakovat, aneb třešně nejsou řešení

Dnes na nás ze všech médií křičí titulky o výročí 45 let od doby, kdy nás obsadily vojska Varšavské smlouvy. Ano, je to již 45 let a je dobře, že se o tom všude píše, protože na takto významný a k nasráníhodný akt by se nemělo jen tak zapomenout a měli bysme se z něho poučit. I když...

Noc z 20. na 21. srpna byla jistě přelomová pro všechny lidi v Československu a byl to i přelom pro samotnou historii naší země. Ať se nám to líbí nebo ne, na tuto událost by se nikdy nemělo zapomenout a měla by být jakýmsi varováním před tím, co může způsobit naše volba při volení zástupců, kteří mají vést náš stát. Díky demokratickým volbám se dostali komunisté po druhé světové válce k moci a dvacet let po slavném roku 1948 začali Češi prudce litovat své volby. 

A nyní se může podobná situace opakovat.

Tento názor se může zdáti utopií, ale i tehdy - na jaře roku 1968 se lidi utěšovali, že v semdesátých letech nemůže - byť velká země - napadnout jinou. Že by to ostatní svět a převážně západ nedopustil, že by nás někdo ochránil. A přece se to stalo. A nyní, v roce 2013 se blíží předčasné volby a komunisté opět zvedají hlavy a připravují se k útoku. Téměř 20 let svobodně seděli v poslaneckých lavicích a čekali na svou šanci, která nyní přichází díky několika velkým skandálům pravice. 

Protože se strana KSČM držela poměrně v ústraní všech skandálů, nyní může těžit ze své pozice a mocně zaútočit, protože koho máte volit? Zkorumpovanou ODS? TOP09 kde je Kalousek, kterého všichni nesnáší? Parodie na politické strany jako LIDEM, VV a další? Socany, kteří díky kauzám Rath, Gross, Špidla a další také nemají na růžích ustláno? Babišovo impérium či snad Okamurovu břitvu? Ne... Pro mnoho lidí nejlogičtější a nejjednodušší volbou jsou komunisté a lidovci. Jenže lidovci jsou přece malá strana, tak hodí hlas komunistům, protože "to přeci tehdy nebylo tak špatné".

Já v té době nežil, takže nemůžu potvrdit z osobní zkušenosti, ale z dostupných pramenů, od učitelů ve škole, z dokumentů, knížek a internetových článků je mi jasné, že tehdy to tak dobré nebylo. A nechápu lidi, kteří chtějí starý "pořádek" zpět. Velmi se mi líbí projekt Stream.cz a Pavla Zuny - Slavné dny, kdy k dnešnímu výročí byla natočena tři videa a obzvláště to druhé - rozhovor s televizní hlasatelkou Kamilou Moučkovou považuji za výborné. Především doporučuji poslední část k zamyšlení (od času 7:55 do konce). 

 

Co mě děsí, je to, že sdružení Spolek mladých komunistů roste každým dnem a má již tisíce členů. Jak se můžou mladí lidé dát strhnout touto filozofií, když by měli mít - zvlášť v dnešní době internetu - dobře zmapované, co se tu dělo před rokem 1989. Ve školách se bohužel učí dějepis převážně do 19. století a dál nic. Na dějiny 20. století se většinou nedostane a když ano, jedná se o málo hodin, které nestačí k vysvětlení situace a vážnosti problému, která zde byla. Povědomí o historii českého a slovenského národa ve 20. století dokumentuje tato anketa, přičemž stále doufám, že se jedná jen o šikovný žert nějakého grafika a ne reálnou anketu, protože v tom případě by to s námi vypadalo vážně hodně bledě.

I v sedmdesátých letech si lidé říkali, že se nic nemůže stát, že svět je dost vyspělý na to, aby nás případně zachránil před zlou mocí z východu a říkáme si to i teď. Nedejme nyní, v roce 2013, příležitost dokázat lidem, že se mohou mýlit. Dnes je k dispozici mnoho článků na téma výročí 45 let od okupace, ale jen číst je nestačí. Buďme alespoň tak aktivní, že se v říjnu zvedneme a nezvolíme ty ... třešňaře zpět. Nenechme si dát k téměř čtvrt století demokracie dárek v podobě návratu rudochů k moci. Vždyť i jak Tomáš Klus zpívá: "vzpomeňme jaká je po třešních stolice..."

Autor: Petr Vaněk | středa 21.8.2013 16:14 | karma článku: 18,90 | přečteno: 626x
  • Další články autora

Petr Vaněk

Martina Sáblíková žaluje Českou televizi!

Známá česká rychlobruslařka se rozhodla zažalovat českou veřejnoprávní televizi v souvislosti s neodvysíláním jejího závodu živě z MS ve víceboji. Sáblíková se tak připojila k masivní kritice ČT, kterou také nedávno prezentoval senátor Jan Veleba, který již představil svou novelu zákona o vysílání ČT.

11.3.2015 v 14:05 | Karma: 35,17 | Přečteno: 6685x | Diskuse| Politika

Petr Vaněk

Islamizace Evropy - Větší hrozba, než myslíme

Jak je již poznat z titulku, včerejší tragická událost mi nedala, abych na celý tento problém nezareagoval. Zamyšlení se nad včerejší tragédií v Paříži a pozastavení se nad postupem islamizace a argumentace k jeho obhajobě, nebo omezení.

8.1.2015 v 8:08 | Karma: 19,21 | Přečteno: 1202x | Diskuse| Společnost

Petr Vaněk

Šádek vs. média

V dopoledních hodinách byl odvolán od týmu FC Viktoria Plzeň její kouč Dušan Uhrin mladší. Na tom ostatně není nic divného.. týmu se nedařilo, herní projev nebyl nejlepší a u českých týmů je výměna trenéra velmi častým jevem. Média ovšem narážejí na dřívější prohlášení šéfa Plzně, který řekl, že trenér Uhrin má jeho důvěru a o odvolání ani nechce slyšet. A zde začíná onen problém...

11.8.2014 v 20:51 | Karma: 11,45 | Přečteno: 583x | Diskuse| Sport

Petr Vaněk

České El Clásico - zápas se světovými parametry

V ČR byl včera viděn zápas, který byl z mého pohledu historickým. Atmosférou, očekáváním, zájmem médií, tvrdými prohlášeními hráčů, vyhroceností fanoušků, soubojem o titul a mnoha dalšími faktory... díky nim jsme mohli zažít zápas na úrovni regulérního El Clásica.

10.3.2014 v 16:33 | Karma: 9,63 | Přečteno: 805x | Diskuse| Sport

Petr Vaněk

Sametová spravedlnost

Velký pohlavár vystoupil v garáži ze svého auta, došel k výtahu a zmáčkl číslo 14. Právě čtrnácté patro je celé jeho. Má tam svoji kancelář, recepci, několik místností určených pro zábavu a relaxaci a také soukromý bazén. KLINK. Výtah prapodivně zazvonil a dveře se otevřely. Přes skleněné dveře uviděl ve své kanceláři sedět muže. Muž seděl na křesle pro hosty, takže mu neviděl do tváře. Jediné co viděl, že muž byl v obleku. Svým pohledem zkontroloval recepci, kde ale nikdo nebyl. Zřejmě si zašla na oběd a tohohle mi sem ještě pustila, pomyslel jsem si. Že by nějaký klient?" Po chvilce váhání se rozhoupal a vešel do své kanceláře. Nevěděl, že už po svých nevyjde.

16.2.2014 v 12:28 | Karma: 16,63 | Přečteno: 1653x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4447x
Student vysoké školy UK, Fakulty sociálních věd - znechucený politickou situací, nadšený fanoušek filmu a sportu, troufalý optimista.

Twitter: @petan416 (https://twitter.com/petan416)

Seznam rubrik