Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

České El Clásico - zápas se světovými parametry

V ČR byl včera viděn zápas, který byl z mého pohledu historickým. Atmosférou, očekáváním, zájmem médií, tvrdými prohlášeními hráčů, vyhroceností fanoušků, soubojem o titul a mnoha dalšími faktory... díky nim jsme mohli zažít zápas na úrovni regulérního El Clásica.

AC Sparta Praha – FC Viktoria Plzeň. Dva fotbaloví giganti celé fotbalové historie, resp. Posledních pár let. Čeští fanoušci tomuto mači ne nadarmo říkají „české El Clásico“.

Již předem je jasné, že sparťanští fanoušci budou nadále tvrdit, že největším soubojem pro ně je pražské derby se Slávií. Ano, z historického hlediska zcela nepochybně, jenomže v posledních letech, kdy se sešívaní jakž takž drží mezi elitou první ligy se pozornost přesunula jinam. Viktoria Plzeň – dvojnásobný mistr ČR, dvojnásobný účastník Ligy mistrů, trojnásobný účastník jarní části Evropské ligy, vítěz českého poháru a superpoháru. To vše za poslední 4 roky. A Sparta, která získávala v devadesátch letech minulého století tituly jak na běžícím páse, avšak v posledních deseti letech jí ona nejvyšší meta pravidelně o něco málo uniká.

Rivalita je mezi těmito kluby v posledních letech obrovská, a právě ona realita dělá z tohoto zápasu zápas na světové úrovni. Zápas, který se svou řevnivostí, rivalitou, nesnášenlivostí a kdo ví čím ještě jiným směle řadí mezi světoznámé duely Barcelony a Realu Madrid, Chelsea a Arsenalu, Manchesteru United a Liverpoolu, či Benficou a Sportingem Lisabon.

Netvrdím, že včerejší zápas byl tím nejhezčím zápasem letošního ligového ročníku, ani že by byl na góly či šance nejpočetnější, ale atmosférou, mytikou a sílou okamžiku byl naprosto výjimečný. Hráči, kteří byli na hřišti schopni vypustit duši (ač Spartu nemusím, její hráči byli v tomto ohledu naprosto dokonalí), tvrdé a dohrávané souboje – nikdo před ničím neuhnul, krásné akce na obou stranách, přesto drama do poslední chvíle. Nesmírná rivalita fanoušků – jedni pasou po L(ž)imberském, druzí po Křetínském, rivalita na hřišti, ostrá prohlášení před a hlavně po souboji, velký tlak na rozhodčího, masivní zájem médií o tento zápas, počet diváků na stadionu i u televizí,... To vše dělá z tohoto zápasu zápas světový. Konečně jsme měli možnost ochutnat vypjatý souboj jako ze španělské Primera Division. Se vší omáčkou okolo, která jen podpořila to, co se dělo na hřišti. Tyto zápasy bývají spíše otázkou prestiže, než samotného výsledku, protože kdo tento zápas zvládne, ten bude Král.

Autor: Petr Vaněk | pondělí 10.3.2014 16:33 | karma článku: 9,63 | přečteno: 805x
  • Další články autora

Petr Vaněk

Martina Sáblíková žaluje Českou televizi!

Známá česká rychlobruslařka se rozhodla zažalovat českou veřejnoprávní televizi v souvislosti s neodvysíláním jejího závodu živě z MS ve víceboji. Sáblíková se tak připojila k masivní kritice ČT, kterou také nedávno prezentoval senátor Jan Veleba, který již představil svou novelu zákona o vysílání ČT.

11.3.2015 v 14:05 | Karma: 35,17 | Přečteno: 6685x | Diskuse| Politika

Petr Vaněk

Islamizace Evropy - Větší hrozba, než myslíme

Jak je již poznat z titulku, včerejší tragická událost mi nedala, abych na celý tento problém nezareagoval. Zamyšlení se nad včerejší tragédií v Paříži a pozastavení se nad postupem islamizace a argumentace k jeho obhajobě, nebo omezení.

8.1.2015 v 8:08 | Karma: 19,21 | Přečteno: 1202x | Diskuse| Společnost

Petr Vaněk

Šádek vs. média

V dopoledních hodinách byl odvolán od týmu FC Viktoria Plzeň její kouč Dušan Uhrin mladší. Na tom ostatně není nic divného.. týmu se nedařilo, herní projev nebyl nejlepší a u českých týmů je výměna trenéra velmi častým jevem. Média ovšem narážejí na dřívější prohlášení šéfa Plzně, který řekl, že trenér Uhrin má jeho důvěru a o odvolání ani nechce slyšet. A zde začíná onen problém...

11.8.2014 v 20:51 | Karma: 11,45 | Přečteno: 583x | Diskuse| Sport

Petr Vaněk

Sametová spravedlnost

Velký pohlavár vystoupil v garáži ze svého auta, došel k výtahu a zmáčkl číslo 14. Právě čtrnácté patro je celé jeho. Má tam svoji kancelář, recepci, několik místností určených pro zábavu a relaxaci a také soukromý bazén. KLINK. Výtah prapodivně zazvonil a dveře se otevřely. Přes skleněné dveře uviděl ve své kanceláři sedět muže. Muž seděl na křesle pro hosty, takže mu neviděl do tváře. Jediné co viděl, že muž byl v obleku. Svým pohledem zkontroloval recepci, kde ale nikdo nebyl. Zřejmě si zašla na oběd a tohohle mi sem ještě pustila, pomyslel jsem si. Že by nějaký klient?" Po chvilce váhání se rozhoupal a vešel do své kanceláře. Nevěděl, že už po svých nevyjde.

16.2.2014 v 12:28 | Karma: 16,63 | Přečteno: 1653x | Diskuse| Poezie a próza

Petr Vaněk

Derby S vs. S - velký zápas ve stínu malérů..

Derby dvou dlouhodobě nejlepších pražských klubů, tkzv. pražských S, je pokaždé velmi vyhecované, vypjaté a emocionálně nabité. Letošek nebyl vyjímkou, ale přesto se včerejší dvoustéosmdesáté derby předvedlo v horším světle, než všichni čekali..

29.9.2013 v 14:16 | Karma: 8,40 | Přečteno: 373x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4447x
Student vysoké školy UK, Fakulty sociálních věd - znechucený politickou situací, nadšený fanoušek filmu a sportu, troufalý optimista.

Twitter: @petan416 (https://twitter.com/petan416)

Seznam rubrik